Ilona Harmeijer
You Are Reading
Rouw & Verlies Begeleiding
0

Rouw & Verlies Begeleiding

Een rauw landschap 

Rouwen om
Je rouwt om iets dat niet meer is of nooit meer zal zijn, om iets dat was en nu anders is. 

Wat is rouw
Rouw is het begin van een ingrijpende verandering in je leven. Rouw kan over elk verlies gaan. Het verlies of gemis van iets of iemand waar je je emotioneel aan verbonden hebt. Bijvoorbeeld het overlijden van iemand van wie je houdt; het verlies van een partner na een scheiding; verlies van je gezondheid en vitaliteit; het verlies van de hoop op een kind; het verlies van zekerheid, toekomst of …  

Een rauw landschap
Rouwen is als het bewandelen van een onvoorspelbaar pad door een landschap van emoties. Het omvat hoogtes van mooie herinneringen en dieptes van overweldigend verdriet. Het pad kan kronkelig zijn, bezaaid met verwarrende gedachten en onverwachte bochten kunnen zich voordoen in de vorm van emotionele wendingen.

Rouw reist met je mee, waar je ook gaat
Rouw is een metgezel, altijd aanwezig, zichtbaar en onzichtbaar. Het kan vloeien als een rivier, vasthouden als rotsen, zich verbergen als schaduwen, ingraven als wortels en neerstrijken als een zachte bries. Het kan zich ophopen als gesteente en stollen als de nacht… Rouw vraagt om ruimte en smeekt om liefde. Liefde voor jezelf, om veerkracht te vinden en rouw te weven in de stof van je leven.

Rouw heeft ruimte nodig
Om te kunnen rouwen, heeft je verlies ruimte en aandacht nodig. Er is geen handleiding voor van hoe het hoort te zijn. Er is geen goed en geen fout én het kent geen tijd. Het is een persoonlijk proces waar ik je met een aantal mooie techieken bij kan ondersteunen als je daar behoefte aan hebt.

Ben mild voor jezelf
Neem gerust de tijd om je eigen pad te bewandelen, op jouw eigen tempo. Misschien ontdek je onderweg onverwachte innerlijke kracht. Het is helemaal prima om te rouwen op jouw eigen manier. Durf dit emotionele landschap te verkennen en te begrijpen en laten we samen de plek van heling en groei ontdekken voordat je verdergaat.

Verlies is ….

 • Bij verlies door dood en zelfdoding, verlies van werk, gezondheid, relaties, kinderwensen, levenswensen, huisdieren of toekomst. 
 • Bij veranderingen die een impact hebben; verhuizing, ziekte, mantelzorg, conflicten, faillissement, financieel tegenslag, …
 • Als je er zelf behoefte aan hebt, omdat je vastzit of omdat je geen idee hebt hoe je verder moet 
 • Als je twijfelt of het normaal is wat je voelt
 • Als je weinig of geen hulp vanuit je omgeving ervaart
 • Als je in korte tijd te maken hebt gehad met meerder verliezen
 • Als je gebukt gaat onder schuldgevoelens
 • Als je merkt dat een ouder verlies opspeelt
 • Als je niet vrijuit kunt rouwen, bijvoorbeeld bij verborgen verliezen
 • Als je het gevoel hebt dat de wereld doorgaat of als er geen of weinig begrip is voor je gevoel en verlies
 • Als het verlies op een traumatische manier is gebeurd 
 • Als je geen afscheid hebt kunnen nemen
 • ….

Samen stap voor stap door het land van rouw

Ieder verlies
Je bent welkom met eender welk verlies, klein of groot. Verborgen of stil. Lang geleden of recent … zo vaak als je wilt, met hetzelfde verhaal of een ander rouwgevoel.

Zonder klik, geen resultaat
Onze reis begint met een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek krijgen wij beiden de kans om te voelen of je hier op de juiste plek zit en of ik iets kan betekenen voor jouw rouwreis.

Ik neem de tijd voor jou en je verhaal
Een uurtje is vaak te krap om je rouw een stem te geven, dit maakt dat een gemiddeld gesprek 1½ uur tot 2 uur duurt. Natuurlijk kan je ook terecht voor een uurtje, zowel face to face als online. Graag ontmoet ik je eerst even op voorhand om te ontdekken of er een klik is, zodat kwetsbaarheid en kracht elkaar kunnen vinden tijdens onze gesprekken.

Persoonlijke opvolging & tussentijds contact
Na elke sessie besteden we aandacht aan het integreren van nieuwe inzichten in jouw dagelijks leven. Tussen de sessies door hoor ik graag van je hoe het écht met je gaat, wat de sessie met je gedaan heeft en wat belangrijk is om aandacht aan te geven een volgende keer. Met onbeperkte e-mail of whatsapp ondersteuning sta ik je bij om vragen te beantwoorden, inzichten te delen en je te ondersteunen bij de uitdagingen die je onderweg tegenkomt.

Overweeg zeker een traject 
Rouwen vraagt om tijd en vereist geduld, aandacht en mildheid. Daarom geef ik de voorkeur aan trajecten van 3, 5, 7 sessies, met minstens 1 sessie per maand. Mocht je willen, kunnen we dit opvolgen met extra sessies of trajecten.

Binnen, buiten of online; jong en oud; individueel of samen
Je kunt bij mij terecht voor jezelf, als koppel, met je kind, gezin, vriend(en), collega, team of …. Ook jongeren en studenten kunnen bij mij terecht om zichzelf en het leven wat beter te begrijpen.

Online agenda
Afspraken worden geboekt in mijn online agenda. Na het boeken ontvang je een bevestiging per email. Niets ontvangen? Check je spam of probeer het nogmaals! Alle tarieven kun je hier terugvinden.

Aarzel niet om me te contacteren als je vragen hebt. 

[instagram-feed]