Ilona Harmeijer
You Are Reading
Rouw & Verlies Begeleiding
0

Rouw & Verlies Begeleiding

Als de weg verandert 

Rouwen om
Je rouwt om iets dat niet meer is of nooit meer zal zijn, om iets dat was en nu anders is. 

Wat is rouw
Rouw is het begin van een ingrijpende verandering in je leven. Rouw kan over elk verlies gaan. Het verlies of gemis van iets of iemand waar je je emotioneel aan verbonden hebt. Bijvoorbeeld het overlijden van iemand van wie je houdt; het verlies van een partner na een scheiding; verlies van je gezondheid en vitaliteit; het verlies van de hoop op een kind; het verlies van zekerheid, toekomst of …  

Omgaan met rouw
De gevoelens die hiermee gepaard gaan, zijn heftig, beangstigend en intens. Ze lijken oneindig en uitzichtloos. Maar het kan ook heel goed zijn dat je je niet bewust bent van de impact ervan en pas op een veel later moment in je leven geconfronteerd wordt met gevoelens waar je niets van begrijpt. Vaak totaal onverwachts.

Rouw heeft ruimte nodig
Om te kunnen rouwen, heeft je verlies ruimte en aandacht nodig. Er is geen handleiding voor van hoe het hoort te zijn. Er is geen goed en geen fout én het kent geen tijd. Het is een persoonlijk proces waar ik je met een aantal mooie techieken bij kan ondersteunen als je daar behoefte aan hebt.

Verlies is zoveel meer

 • Bij verlies door dood en zelfdoding, verlies van werk, gezondheid, relaties, kinderwensen, levenswensen, huisdieren of toekomst. 
 • Bij veranderingen die een impact hebben; verhuizing, ziekte, mantelzorg, conflicten, faillissement, financieel tegenslag, …
 • Als je er zelf behoefte aan hebt, omdat je vastzit of omdat je geen idee hebt hoe je verder moet 
 • Als je twijfelt of het normaal is wat je voelt
 • Als je weinig of geen hulp vanuit je omgeving ervaart
 • Als je in korte tijd te maken hebt gehad met meerder verliezen
 • Als je gebukt gaat onder schuldgevoelens
 • Als je merkt dat een ouder verlies opspeelt
 • Als je niet vrijuit kunt rouwen, bijvoorbeeld bij verborgen verliezen
 • Als je het gevoel hebt dat de wereld doorgaat of als er geen of weinig begrip is voor je gevoel en verlies
 • Als het verlies op een traumatische manier is gebeurd 
 • Als je geen afscheid hebt kunnen nemen
 • ….

Rouwen mag

Een rauw proces 
Ik heb geleerd wat rouw is, wat rouw doet en hoe je rouw kunt aanraken. Hoe rouw zich kan bewegen, vastzetten, verstoppen of zich kan ingraven en nestelen. Hoe rouw kan stapelen en kan stollen …

Rouw neem je mee, waar je ook bent of naartoe gaat
Rouw draag je met je mee, overal en altijd, zichtbaar en onzichtbaar. Het is er. Rouw heeft ruimte nodig en vraagt om liefde. Liefde voor jezelf om veerkracht te vinden én om je rouw te verweven in je leven.

Rust tijdens het rouwen
Rouw heeft rust nodig en jij hebt rust nodig tijdens het rouwen. Gewoon om te kunnen voelen, om te kunnen begrijpen én om te rouwen en helen. Met een mix van coaching, meditatie, hypnose- en ademhalingstechnieken en lichamelijk werk maken we zacht ruimte voor rust. 

Aandacht voor je verlies
Tijdens onze gesprekken trekken we stap voor stap door het land van rouw. We duiken terug in de tijd en ontdekken wie je was voor je rouw en we blikken vooruit om te zien wat er voor je ligt. 

Sereen en met respect
Ik luister en ik vraag. Ik hoor en zie. Ik voel en geef terug. Ik luister steeds weer. Soms ben ik stil en laten we de stilte er ook zijn. Samen maken we ruimte voor kwetsbaarheid en gaan we stap voor stap op zoek naar veerkracht.

Een leven na …
We staan stil bij het heden en alles wat er is. Wat rouw is, wat het met je doet en hoe het je verandert. We kijken naar alles wat er gebeurt vanbinnen, mentaal, fysiek en emotioneel.

Ieder verlies
Je bent welkom met eender welk verlies, klein of groot. Verborgen of stil. Lang geleden of recent … zo vaak als je wilt, met hetzelfde verhaal of een ander rouwgevoel.

Gedeeld verlies
Ik bied ook gesprekken aan bij gedeeld verlies in gezinnen, families, vriendengroepen, teams, verenigingen of collega’s. Hoe en wat bespreken we even telefonisch.

Hoe gaat het te werk

Ik neem de tijd voor jou en je verhaal
Een uurtje is vaak te krap om je rouw een stem te geven, dit maakt dat een gemiddeld gesprek 1½ uur tot 2 uur duurt. Natuurlijk kan je ook terecht voor een coach uurtje, zowel face to face als online. Graag ontmoet ik je eerst even op voorhand om te ontdekken of er een klik is, zodat kwetsbaarheid en kracht elkaar kunnen vinden tijdens onze gesprekken.

Persoonlijke opvolging & tussentijds contact
Na elke sessie besteden we aandacht aan het integreren van nieuwe inzichten in jouw dagelijks leven. Tussen de sessies door hoor ik graag van je hoe het écht met je gaat, wat de sessie met je gedaan heeft en wat belangrijk is om aandacht aan te geven een volgende keer. 

Overweeg zeker een traject 
Een verandering heeft tijd nodig en vraagt om geduld, aandacht en mildheid. Daarom werk ik het liefste met een traject van 3, 5 of 7 sessies met minimaal 1 sessie per maand. Indien gewenst, kan dit worden gevolgd door aanvullende sessies of trajecten. Het is jouw reis, jouw groei, jouw proces. 

Binnen, buiten of online; jong en oud; individueel of samen
Je kunt bij mij terecht voor jezelf, als koppel, met je kind, gezin, vriend(en), collega, team of …. Ook jongeren en studenten kunnen bij mij terecht om zichzelf en het leven wat beter te begrijpen.

Online agenda
Afspraken worden geboekt in mijn online agenda. Na het boeken ontvang je een bevestiging per email. Niets ontvangen? Check je spam of probeer het nogmaals! Alle tarieven kun je hier terugvinden.

Aarzel niet om me te contacteren als je vragen hebt.